Mobilen som accessoar, från modemobil till fodral

Mobiltelefonen i princip sedan sin skapelse varit en viktig accessoar inom olika grupper. I denna artikeln tänker vi gå igenom dess historik från yuppie nalle till modemobil och slutligen skal och fodral. 

Ett av de tidigaste fenomenen då mobiltelefonen var en statussymbol var under åttiotalet för unga nyrika affärsmän(också kallade yuppies) som då var kända för att gå runt med sina mobiltelefoner. Många förstod inte vitsen med tekniken och skämtade om de vuxna som gick runt med sina ”leksaker”. Detta ledde till slut till liknelsen att kalla telefonerna för nalle eller yuppienalle.

Under nittiotalet när mobilerna hade blivit allt mindre så lyckades finska Nokia med att åter göra mobiltelefonerna till ett sätt att uttrycka sig. De lanserade sitt koncept Xpress-On skal där mobilen var omsluten i ett utbytbart skal. De flesta känner säkert igen denna funktionen från en av deras mest kända och bäst sålda mobiltelefoner Nokia 3310 som sålde hela 126 miljoner exemplar.

Under årens lopp har det även kommit modemobiler där mobiltillverkarna har samarbetat med stora modehus så som Armani och Prada.

Sedan Apple lanserade sin iPhone har så har mobiltillverkarna tävlat om att göra de tunnaste mobilerna gjorda i de bästa materialen. Många är nu gjorda huvudsakligen glas och aluminium. Detta gör dem absolut snygga men även känsliga för skador. På grund av detta har skal och fodral åter igen blivit något som de flesta väljer att skaffa och använda med sin mobil. Dels på grund av de praktiska skälen men även för att det ger en möjlighet att göra enheten mer personlig.