Anpassad hudvård

Det mest grundläggande och absolut viktigaste när det kommer till hudvård är att anpassa den efter sin huds förutsättningar. Gör man inte detta kan ens försök att behandla och förbättra huden ge motsatt resultat. För att få ett bra resultat måste man ju därför ta reda på exakt vilken typ av hud man har. Detta är något som kan vara bra att lämna till en expert och hudanalyser är därför något som ofta ingår när man går till en skönhetsexpert. De kommer då att berätta för en vilken hudtyp man har och ge rekommendationer om olika typer av produkter man bör använda och var.Medan somliga faller inom en kategori, som exempelvis fet eller torr hy, är det faktiskt vanligast att ha blandhy. Detta betyder att huden kan vara fet på ett område, men torr på ett annat. Och vet man inte det är det mycket lätt hänt att man använder en och samma produkt överallt, vilket kan leda till bra resultat här och samtidigt dåligt där.Detta betyder förstås att man kommer att behöva ha mer än en typ av produkt hemma för att få bukt med allt, men samtidigt kommer man ju inte använda lika mycket av varje produkt för att få ett bra resultat, så det behöver inte nödvändigtvis bli dyrare bara för att man måste använda fler produkter.I stora drag kan man ge de följande rekommendationerna för de olika hudtyperna:

  • För fet hy – använd inte oljebaserade produkter; var noga med att ta bort sminket på kvällen; använd en mild ansiktsskrubb en gång i veckan.
  • För torr hy – använd återfuktande produkter; drick två liter vatten varje dag; använd dagcremer med solskyddsfaktor.
  • För känslig hy – undvik alkoholbaserade och parfymerade produkter; skölj ansiktet försiktigt efter rengöring; undvik kryddig mat.
  • För mogen hy – använd alltid tillräckligt med solskydd; satsa på en bra ögoncreme för att få bukt med uttryckslinjer; använd ansiktsmasker med bra oljor regelbundet.