Grundläggande fakta om håret

Håret är på många sätt väldigt individuellt, och precis som vi är olika varandra på många andra sätt kan vårt hår vara mycket annorlunda från de runtikring oss. Även inom en och samma familj kan man se stor variation på håret och det kanske inte alla gånger är lätt att förstå varför.

1. Hår har en maxlängd

Alla har en maxlängd på sitt hår och det är något som i stort beror på generna. Det kan dock påverkas av faktorer som hormoner och till och med extrem stress. I slutändan är det en kemisk signal i kroppen som säger åt håret när de ska sluta växa. Detta gör så att en del har problem att spara ut riktigt långt hår, men då finns det ju alltid artificiella lösningar.

2. Antalet hårstrån varierar beroende på färg

Man brukar säga att en människa har i genomsnitt 100 000 hårsäckar på huvudet. Men den största varierande faktorn för detta är faktiskt hårfärgen. Medan personer med svart eller brunt hår faller in i detta genomsnitt på 100 000 eller lite högre upp till 110 000, har personer med rött hår i genomsnitt 90 000 hårsäckar och blondiner har hela 150 000 hårsäckar.

3. Att tappa 100 hårstrån om dagen är helt normalt

Efter ett hårstrå växt klart går det in i en vilofas som normalt sett varar mellan 2-3 månader. Sedan stöts håret bort av hårsäcken och ett nytt börjar bildas. Hur många hår man tappar om dagen kan vara väldigt individuellt och varierande, men ända upp till 100 hårstrån om dagen faller fortfarande in under vad som anses normalt. Upplever man att man tappar mer är det bäst att försöka gå till botten med det.

4. Kläder nöter bort håret med tiden

Ju mer och oftare man täcker olika delar av kroppen med kläder desto mindre hår kommer man ha där. Detta betyder dock inte att man till slut kan tappa all kroppsbehåring bara för att man har kläder på sig så ofta som möjligt, men hade man gått omkring med kortbyxor året om och livet ut kommer ens smalben faktiskt varit hårigare.