Hängslen – en ofta förbisedd accessoar

Hängslen är en av de där accessoarerna många har väldigt specifika kopplingar till. Somliga ser det som något snobbigt, andra kanske ser det som väldigt gammalmodigt och en del kanske tycker att de är väldigt hipster. 

Butiker säljer ju dock fortfarande hängslen i varierade färg och stil så det är ju uppenbart att det fortfarande finns en marknad för dem, men de håller ju inte samma plats i våra garderober som många andra accessoarer. Tittar man på hur man traditionellt ser på hängslen kan detta delvis belysa den attityd vi många gånger hittar kring dem.

Den första som också bäst förklarar detta är att hängslen enligt vett och etikett faktiskt inte ska synas utan ska vara helt täckta av andra plagg. Detta är en ”regel” som sträcker sig ända tillbaka till slutet på 1800-talet i England där kontorsarbetare under en väldigt varm sommar tog av sig kavajen och därmed blottade sina hängslen. Detta gjorde att hängslena började få kopplingar till arbetarklassen, vilket ju inte var attraktivt för den övre klassen. Medan vi inte håller på denna regel på detta sätt längre har det fortfarande satt sina spår i klädkulturen.

Att folk gör kopplingen mellan hängslen och hipsterkulturen är inte heller förvånande då detta ses som en motkultur. Att därför ta något som enligt många inte skulle synas och bära upp den som en modeaccessoar är ju därför ganska logiskt. Att nu hipster har blivit mindre motkultur och mer en del av kulturen har hjälpt hängslen att få mer acceptans rent allmänt. Tittar man rent praktiskt på hängslen finns det absolut anledningar till att förespråka dessa mer.

Hängslen och bälten ämnar uppfylla samma funktion: att hålla uppe byxorna. Och det är ju ofta män som bär bälten just för detta syfte. Men bälten gör detta genom att dras åt kring midjan och förlitar sig egentligen på skillnaden mellan midjan och höften för att hålla byxorna på plats. Och I regel har män mindre skillnad mellan bredden på höfterna och midjan än kvinnor ha.

Hängslen fungerar däremot utmärkt oavsett denna skillnad och gör därmed oftast ett bättre jobba att hålla byxorna på plats. Och slutligen är det också värt att påpeka att man aldrig bör bära bälte och hängslen tillsammans. Det är en eller den andra som gäller.