Rengör efter hudtyp

Rengöring är en av de viktigaste grundstenarna i all hudvård. Rengöringen förbereder huden på återfuktande och närande produkter samt avlägsnar orenheter, föroreningar, döda hudceller och annat. På det viset blir huden mer mottaglig för de verksamma ingredienserna i exempelvis serum och kräm. Dessutom minskar risken för bland annat acne, pormaskar, infektioner och inflammationer samt vissa hudsjukdomar. Samtidigt ska rengöringen inte överdrivas, så att den istället blir uttorkande eller sliter på huden. Här spelar både val av produkter och själva utförandet stor roll för resultatet. Steg ett är att skapa en bra rutin, med två rengöringstillfällen, ett på morgonen och ett på kvällen.

Enkel morgonrutin

Hur du rengör din hud och vilka produkter du använder bestäms till stor del av din hudtyp. Hudtyperna i sin tur delas in i torr hud, känslig hud, fet hud, mogen hud samt blandhud, som består av olika zoner i ansiktet. På morgonen räcker det för de flesta att badda av huden med ett ansiktsvatten anpassat efter respektive hudtyp, annars är risken att det blir för mycket av det goda, med utmattning av huden som följd. I vissa fall, som vid väldigt problematisk hud med kraftig acne eller liknande kan det vara nödvändigt att använda exempelvis en gel samt ansiktsvatten istället.

Grundligt på kvällen

På kvällen bör rengöringsrutinen vara mer grundlig, i och med att eventuell makeup samt allt det som har fastnat på huden under dagen ska tvättas bort. Här finns det flera tänkbara produkter, vilket också till en del har att göra med personlig preferens. Till exempel är micellärvatten en populär variant, som vanligtvis används med enbart en bomullsrondell, utan att skölja därefter. Gelprodukter är ofta lättare, återfuktande och balanserande medan torr, känslig eller mogen hy kan behöva en rikare konsistens, som lotion eller balsam. I butiker som Babyface hittar du ett brett utbud av rengöring, som inkluderar alternativ för alla hudtyper.